06 May 2011

japanese cheese cake

berdasarkan prinsip 'practice make perfect', aku terus berusaha tuk membuat cheese cake sehingga aku berpuas  hati and yang penting,..sedap!!..kali ini, bukan sebarang cheese cake yang aku buat, tapi japanese cheese cake plak..kenapa tetiba jepun plak kan??? yang tu aku tak tahu la, aku just amik resepi ni from my sis, si kuli kulinari student..memandangkan my mom suka cake ni, lagi bersemangat aku membuatnya...

seperti biasa, bahan-bahan dan cara-cara membuat cake ini seperti di bawah yer;

bahan-bahan


4-5 keping cheddar cheese 
200ml susu segar

4 biji telur

70gm gula halus
70gm tepong kek
70gm butter

cara-cara:


1. koyak2kan cheese kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. masak dgn api perlahan, kacau selalu. masukkan butter,tutup api.


2. asingkan telur putih dan kuning. pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. kemudian pukul telur kuning hingga kembang, masukkan dlm adunan cheese tadi ( 1 ).



3. masukkan tepung sikit demi sedikit, kacau perlahan. sekiranya berketul boleh di tapis. kemudian masukkan adunan meringue tadi. kaup dan sebatikan adunan.



4. lapik acuan 7x3 inci loyang bulat. tuang adunan kedalam acuan.



5. letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.



teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar. 



macam ni la rupa kek ini..sepatutnya lagi cantik la, tapi ye la aku kan yang baked kek ni, ade la yang kurengnya..kek ni sedap if dimakan tyme mash lagi panas or suam-suam kuku gitu..lembut and bila potong, bley dengar bunyi 'sponge' die tuh..macam akak aku ade cerita, my mom ade kate cam gini , ' eh, kek ni ade bunyi la'..yang dimaksudkan ialah bunyi 'sponge' kek tuh apabila dipotong..korang nak tu cmner bunyi tersebut, sila la try buat yer...

sekian............

04 May 2011

cheese cake

sudah lame kan tak terupdate pasal masak-memasak ni..ye la kan, aku ni tak reti sangat masak, so paham-paham jer la kan...last three weeks, aku baked cheeese kek ni..ni gambar & resepinya sekali...

bahan-bahan yang diperlukan: 


250 gm            cream cheese
60 gm              castor sugar
60 gm              corn flour
½ tsp                vanilla essence
1 cup               whipping cream
60 gm              butter
6 nos                egg yolk
Meringue:
6 nos                egg white
60 gm              castor sugar

cara-cara:
  1.  Beat cream cheese, margarine, sugar until fluffy (kembang)
  2.  Add in egg yolk, corn flour
  3.   Mix well. Add in vanilla essence and whipping cream.
  4.    Beat meringue. Then, fold meringue in the cheese mixture. Mix well.
  5.    Bake at 170 Celsius for 60 minute.
  6.    Technique: bain marie/ steam bath 
sebenarnya, cheese cake can be turned into blueberry cheese cake ker or oreo cheese cake..or any flavor yg korang nak..just need to put blueberry paste or bskut oreo yg dihancurkan jer kat bottom layer..

malangnya pada malam itu, aku terlupa la plak nak letak tepung, so kek ni tak bape nak naik la...die kembang and naik just depend on putih telur jer..satu lagi, memandangkan tak der whipping cream, bley jer replace dengan fresh milk..tetapi fresh milk tak der plak, so aku ganti ngan susu tepung..kena bancuh jer..tapi of corse la kepekatannya jadi tak sama..satu lagi kejadian malang ketika membakar kek ni..bukan oven meletup k...temperature and timing dah siap set up,so aku just masukkan jer la adunan kek tu..then after 30 minutes aku pi jenguk la kek tu.aku pelik kenapa la kek ni tak kembang or menunjukkan ciri-ciri sedang dibakar, pastu oven ni tak panas pon..rupa-rupanya, aku terlupa nak pusing api oven tu...api oven tu ter'set' kat 'zero'..it shud be at another point la, supaya berlaku convection of heat lam tu..

finally, kek siap dibakar and manis rasanya...=)


pic taken by camera handphone jer..tak bape menarik la jadinya..


prasan tak cake ni ade 2 layers. yang bottom layer tu la cheese nya yang termendap..tak bape nak naik kali ni =(...

ni first time aku bake cheese kek tanpa cifu kat tepi..dulu 1st time aku buat, adik aku yang tolong, die pandai sket bab-bab masak ni..hikhikhik
tapi tak pe, practice make perfect kan..

03 May 2011

tadaaa!! these are our new pets!!!!!

by referring to my previous entry, aku der cakap pasal pet baru kan..ni la gambarnya..


dua ekor burung...jenis burung ni i'm not sure..nnt akan diupdate later k. ni adalah burung pipit..yang jantan perkasa kaler ijau kuning tu, yang putih biru tu betina k..




abah aku amik masa 4 hari nak siapkan 'rumah' burung ni....so hopefully burung-burung ini akan membesar dengan sihat walafiat..dan terus menambah ahli keluarga mereka...hikhikhik