28 April 2011

few months ago, dalam umah aku ni ade 2 ekor ikan kelisa. satu emas, satu perak...malangnye, udah menjadi arwah ikan-ikan tersebut..kelisa emas tu mati lemas sebab die terjun dari aquarium..yang kelisa perak pulak mati tercekik katak..camno bley tercekik katak tuh??? asbab nyer abah aku bagi kelisa tu makan anak katak..agaknya, katak tuh kembungkan badan de kot mase tiba lam tekak ikan tuh (eh..ikan ade tekak ker??), sebab tuh badan katak tuh jadi besar lalu ikan tuh tercekik..hikhikhik

so skang ni ade la beberapa ekor ikan baru yang dibela lam aquarium kecik..ikan ape??? yang tuh aku tak tau...

pada mase yang same (mase zaman belaan ikan kelisa tuh) ade la seekor kura-kura kerdil..kenapa kerdil?? coz kura-kura ni tak membesar okeh..kecik tapak tangan jer saiznyer..tapi ia gemuk..aku jugak selalu bagi kura-kura ni makan & bersenam..hikhikhik..haaa..aku selalu la jugak lepaskan kura-kura ni jalan-jalan pusing-pusing keliling ruang tamu umah..kesian tengok die duk sorang-sorang sekor-sekor lam bekas, lagi bertambah gemuk adelah..so satu hari aku, let it go jalan-jalan (dengan niat nak ilangkan boring kura-kura tuh) kat ruang tamu sambil sliding door terbuka..few hours after that, kura-kura tuh hilang..cari2 memang tak jumpe..so maknanya, few hours before aku lepaskan ia, itulah kali terakhir aku bermadu kasih ngan kura-kura tersebut...

kat depan umah ni pon ade satu kolam ikan, tapi tak der ikan dah la tuh..udah kering-kontang..dulu ade ikan gappi, ikan kap jepun and bnyk lagi...

actually, haiwan-haiwan ini dibela oleh my parents la esp my abah tuk ilangkan boringnya duk kat umah ni..ye la, anak-anak semua udah besau..cucu pon x der lagi..so haiwan-haiwan ni ler sometime menjadi penghibur hati kan..

kali ini, baru jer petang tadi,..kesemua haiwan-haiwan tersebut sudah ade penggantinya...kome nak tau ape?? nnt teman ceghite lam next entry yer..kepada kakak2 or adik teman yg terbaca ler entry ni, cuba kome semua teka apekah binatang tersebut?? cer teka cer teka..

da~~


;;