28 February 2011

kisah pada hari sabtu..

seperti yang ak telah janjikan..moh nak crite pasai kisah makan angin aku pada ari sabtu 2 minggu lepas..

actually pada hari itu, selepas kejadian 'panas' di rumah, kami decide nak pegi amik angin kat luar la kejap..in da same time, sepupu-sepupu aku yang masih kecil tu beriya-iya nak pi mandi kolam kat TER..maka ke sane la destinasi kami pada hari itu..kami iaitu: sepupu2 aku (6 orang) and their parent include one infant, abah ak, aku, serta 2 orang adik pompuan aku..

sampai jer kat sane, belum sempat beli tiket, kanak-kanak ribena itu terus terjun kolam..iye lah, kat belakang umah mereka ade kolam jugak, tp 'kolam'  bendang sawah tu..kalu terjun, pacat penuh di badan la jawabnya..hikhikhik...

gambar mase dieorg men tak pulak aku snap coz kami yang tak turut same terjun tu ngah berbual or bergossip la..tapi yang ni jer sempat diambil.layan jer la..

 

awat la muka si taufiq macam tgh meneran nak membuang jer tuh???


lepas tu sempat lagi kami singgah di Ibai Lagoon...sebenarnya aku sendiri tak sure ape name tempat ni, so aku men letak jer la Ibai Lagoon tu..kepada yang tak tahu, ia terletak berhampiran Masjid Tengku Zaharah a.k.a Masjid Terapung..

teramat risau aku melihat dieorg main-main air tu,,bukan nya ape, pernah terjadi kejadian mati lemas kat situ..so setiap kali aku tengok dieorg main celup-celup kaki kat air tu, maka menjerit la aku with high pitch larang dieorg men..




daripada suh dieorg men air, baik suh dieorg men lompat-lompat atas pasir tuh..





ok, setakat tu jer la kisah di hari sabtu aku 2 minggu lepas...more pictures on my facebook k...

sabtu wekend baru-baru ni plak, kan ade Jom Heboh kat Taman Shahbandar tu kan..aku ni duk berangan jer nak pegi, tapi tak pegi pon..tak der orang nak pegi k..dieorg malas sebab almost of the time would be spent oin the car..jalan jem k...aku ajak driver adik aku pi rempit ngan motor pon die tak mau..aku bukannya nak pi jumpe artis pon, tapi sesaje nak gi jalan-jalan nengok pe booth yg dibukak..ade booth proton, kot-kot la kan ade keje kosong yg dieorg offer..heehehheee...

tak pi Jom Heboh pon tak pe la coz parents aku bawak pi jalan-jalan kat area airport tuh..pi makan ikan celup tepung goreng..ingatkan dieorg nak singgah kat Teluk Ketapang, bley men air pantai, upenya singgah kat kadai makan yang betol-betol tepi pagar airport k...hehehhheee..

ok, sudah puas aku melalut sorang-sorang...

da~~~

she won $1 million

sape ade nengok crite survivor kat ntv7 td???

parvati menang  1 million US dollar k..the juries had spoken n they choosed her to win the money..

asalnya, aku tak bape minat ngan crite survivor musim ni coz aku tak follow dari awal..tapi memandangkan tiap-tiap ahad malam isnin tak der cerita best kat tv, so tgk la crite ni..rupe-rupenye tiap2 minggu aku follow crite ni..bukannya pe, tv3 crite bang-bang boom tu bukannya best sngt, pastu siaran tv yang lain tak der la bape menarik...before that csi vegas kul 10 mmg aku suke..

korang rase ape yang parvati tu buat ngan duit sebanyak tu?? melancong? bagi kat family? berfoya-foya?...

aku rase if amanda yang menang, die gune duit tu tuk majlis kawen die ngan ozzy kot...heheheeee

if aku plak yang dapat duit sebanyak tu, ape yang aku buat ek??

aku rase aku buat dek jer coz impossible aku nak dapat duit free cam tu, manyak plak tuh..berangan jer la...

pesanan kat diri sendiri: keje lom dapat, duk tanam sayur jer blakang umah, mane nak dpt duit bnyk2 dowh...so sile la berusaha yer..aja-aja fighting!!!!!!

26 February 2011

taufiq is babbling!

as promised with my sis, ni video si akiff taufiq yang sedang 'bercakap'..udah masuk empat bulan budak kecik ni..still lam proses tuk meniarap..badan sihat & tembam, so nak meniarap punye la susah nak push die punye bontot tuh...biasalah baby ni kena layan jugak time die ngah babbling ni..sonok jugak..

ni video nye..bukan yang meniarap yer...

video

maap le kalu kome sakit leher nengok video nih.teman tak reti bebeno camne nak rotate video ni...layan jer la..zaaassssss!!!!!!!

22 February 2011

kisah jumaat lepas

Pada hari Jumaat lepas, kami sekeluarga (berlima jer) kuar pi amik jalan-jalan..memandangkan ptg tu tiada urusan pape and free jer memanjang, my abah pon ajak kiteorg kuar..aku semesti yang paling seronok coz dah lame tak kuar makan angin sejak jadi duk kat umah ni..yahuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!

destinasi pertama ialah kat Taman Syahbandar..tak singgah pon,tapi sesaje nak tgk view kat sane..ramai mat rempit kat sane.memandangkan keesokan harinya ade Jelajah Haran Metro, and ade 12 artis wat persembahan, so ade la jugak booth-booth jualan disediakan..aku ingat dah start jualan, upenya belom lagi..so bergerak ke destinasi seterusnya...

on the way to 2nd destination tu, punye la bnyk kereta + moto atas jalan.mostly menuju arah yang same..nak tau kat mane, cuba teka based on gambar dibawah...


tadaaaa.......Pantai Batu Buruk..cuaca redup jer petang tuh, tak terlalu panas..duk sekejap jer kat sane coz dah nak magrib..pape pon, layan jer pix kat bawah ni yer..

my parents

ni la budak darjah enam tuh..

minah arab adik ak yang belajar kat egypt tu..
motif amik gambar versi belakang dieorg?
dah dieorg request suh tangkap gambar cam gitu.. kate mereka, mysterious ~~~

kami bertiga nih..pilih la nak yang mane..heheheee

dalam perjalanan pulang tu, punye la lame kenderaan beratur nak masuk main road..banyak wow vehicles..motor (aka rempit kot) lagi la banyak..macam air sungai mengalir jer..berderu jer...biasa la hari jumaat, pantai b.burok antara port orang ramai nak lepak..aku pon memang dah lame tak kuar pada petang jumaat coz memang dah tau for sure jalan jem~~ lgpon tak berani lepak coz takut kena usik ngan mat rempit tuh..

ok, tu kisah di hari jumaat..esok nya hari sabtu tu lagi menarik..tunggu yer..

da~~

20 February 2011

buku scrap budak darjah 6

kepada budak-budak sekolah yg terbaca blog ni, entry ni plak, akak mintap maap la manyak-manyak kalu adik-adik semua terase hati..hehehee...ok, dah mintak maap, jom bergosip plak...

pada suatu malam tu,..pukul 3.30 pagi  gitu...motif saya berjage smpai awal pagi tu ialah untuk menyiapkan buku scrap adik saya...my lil sister yang darjah 6 tuh..petang semalam tu kiteorg same-same buat buku ni, tapi ye la kan,adik saya ni port die buat keje sekolah ialah depan tv..so buat keje nye 5 min, another 15 minutes tu tengok tv..tak sempat siap petang tu, sambung malamnya plak..sekali saya kena baby sit taufiq plak, so lagi la lambat nak siapkan..so saya pon stat membebel la kat adik saya ni," jangan tengok tv, nnt keje tak siap"..tensen sangat dengan bebelan itu (rasenye la padahal die dah ngantuk), die pon terase ati or tertekan, lalu terus kemaskan meja study n msuk bilik tido..

saya ni dengan rasa kasihan kat die ni, sambung buat buku scrap tu sorang-sorang, tengah-tengah malam pulak tu.....

asalnya buku scrap ni projek kemahiran hidup secara berkumpulan.ye la, dah buat in group, of corse la kena buat same-same ngan groupmates die..tadaaaaaa!!!!!!!!berikut adalah gambar hasil kerja mereka...



perghhhhh...siap guna shell gitu...pastu hias ngan riben kuning..kalu korang perasan, lepas name sekolah kat atas tu, ade line tebal kaler biru..yang tu actually manik tau..'kreatif' sungguh..
yang part ni plak, siap tampal bunga riben n tampal labuci kaler merah..

ni pon same, labuci, riben, bunga...

hahahaaaa....siap ada kulit kerang lagi,riben, labuci..memang geli girly betol la..tapi at least dieorg berjaya jugak la siapkan buku ni..well done!!!!!!..but somehow, adik saya ni tak puas hati ngan hasil nya..katanya serabut gile...memandangkan adik saya ni dah berusia baligh, pemikiran pon dah matang, so sifat kebudak-budakan pon makin terhakis.wawawawa..so die ni tak bape minat ler ngan mende-mende mcm ni...my mom yang tengok buku ni pon kate serabut & gelak-gelak jer..so adik saya ni pon decide la nak buat semula buku ni..dengan bantuan kakaknya..kakaknya itu sepatutnya membantu sket-sket jer, tapi nampaknya almost part lam buku ni kakak die yang buat. bab-bab tulis memang conrfirm akak die yang tulis coz tulisan lawa + kemas..decoration pon same..mewarna pon same.mcm ni pojek akak die la plak kan..nak buat cam ner, akak mithali kan.....hakhakhak...yang si adiknya plak just tolong cut & paste jer gambar-gambar ..dan mengamuk...

finally dah siap, saya try buat sesimple yang mungkin..ye la, bukan projek saya, so tak payah nak lawa-lawa kan...hehehe...esokkan paginya itu, die ucap thanks..saya siap pesan kat die before adik saya pi sekolah,  suh tgk smula buku scrap before submit kat cikgu..kot-kot la ade yang tak puas hati ke..tapi nak tau ape kate die......" erm, tak pe la, nnt kemudian la.lagipon isnin minggu depan baru hantar"........

cehhhhhhhhhh..hampeh sungguh minah ni, saya beria-ria tolong siapkan..rupa-rupanya bukan hari tu kena submit...lepas tu saya sambung tido, qada tido yng tak cukup...hehehe...

haaa...tu cerita last week tau..wekend semalam saya ade pi makan angin sampai kembung perut..hehehe..more story in the nex entry ya..

daaaaaaaa..........

10 February 2011

blogwalking

time internet laju, saya memang rajin ber-blogwalking. banyak faedah nye bile ber-blogwalking ni..antaranya ialah dapat isi mase lapang..huahuahua...ayat skema karangan budak sekolah  rendah.......

pada kebiasaannya, buka je page blog saya ni, saya terus scroll ke bawah and tengok de pape update tak from my member blog or fav blog saya..on the right side of my blog, i listed rakan-rakan blog mostly amongst utpian..at least dari situ saya dpt tahu la sket-sket pasal their life after graduated ni kan....kepoh betol la saya ni..:)

while on the left side were listed the favorite blogs that i have visited. terdiri daripada orang-orang terkenal i.e hanis zalikha (i loike this name actually) ....motherhood punyer blog - yg ni pengaruh drpd rakan saya. blog shopping-tudung, baju...and random people's blog yang mana saya rasa sangat menarik tuk dibaca. 

ber-blogwalking ni jugak saya dapat tahu ramai org.kire mcm stalker la. ade sekali tu, saya bace la blog sue anna joe (bududanbelacan.blogspot.com), lepas tu saya terjumpa satu blog ni..kire mcm femes la jugak. usyar punya usyar rupe die senior kat universiti. tapi saya tak pernah la prasan akan kewujudan beliau di uni..heheheeeee...

satu lagi blog akak cantik beranak dua ni yang title blog beliau sama cam saya..A WALK TO REMEMBER..in the same time plak, blogspot name die kisahlynna while mine is kisahsidelima..kebetulan la plak dua-dua ade word 'kisah' kat depan tu kan..usyar la lagi blog die ni, rupenye die ni kawan kepada isteri inspector kat tempat saya intern last year. what a coincidence~~~ anak kembar beliau hensem:)

bukan dari facebook jer kita bley kenal ramai org, but from blogging jugak lagi ramai bley kita kenal..kalu dah suke sangat baca blog someone tu, bley la jadi follower dieorg.exchange link yer..u follow i, i follow u bak:) mcm tu la..tapi pada mereka segan dan pemalu, jadi silent reader pon dah ok..

09 February 2011

nothing

skang ni saya dah jarang2 update blog ni.seminggu sekali jer..cam ner la nak cash out duit nuffnang tu cepat-cepat kalu malas nak hapdate belog ni kan..hehehe..memang dasar pemalas betol...lagipon, tak ade story yang nak dishare kat sini..kalu nak cerita sal recipe kek, mesti muak nak bace, ye la asyik-asyik kek, kalu menjadi tak pe jugak..

walaubagaimanapon, saya ade la sedikit story nak update ni..

first, adik saya yang belajar kat egypt tu udah selamat sampai kat tanah air terchenta ni..semalam..alhamdullillah, die tak der pape memandangkan tyme rusuhan berlaku, die & fwens pi enjoy melancong kat paris n london..masih lagi jetlag..

second, transcript result exam saya baru dapat..2 minggu kot company abx tu ambil mase nak hantar..siap call saya suh pi ambil kat ofis die yang jauh beribu batu tuh...alasan die tak tau alamat umah saya ni kat mane.padahal before this dah pernah hntar 4 kotak brg yg saya post kat umah...bongok betol....first time die call, sy dh bg panduan nak pi umah, and then if tak jumpe sile call smule..saya tertunggu-tunggu jugak la surat tu, tak sampai2 jugak...and then a week after that saya call la smule dioerg, marah2 kata saya tak angkat phonememang phone tu tak diangkat, i bizi k kerja..kerja kat umah jer..ye la, tak kan nak berkepit ngan phone 24 hours kan..kekadang mmg x prasan la ade org call..ok, fine...transcript tu dah dpt..x pyh nak riso lagi..i'm done with abx...

third, first month guna celcom broadband ni memang la teramat laju. tapi bila masuk bulan ke-2 ni, dah start lembap.lagi lembap dari siput. bil nya sudah dibayar, tapi still lembap..geram!!!!!..time daftar bb aritu, akak yg jage counter bb kate ade 2 choices  bil ni dihantar..either by post or email jer..so i choosed email & akak tu siap suh tulis lagi email saya kat form..tunggu punye tunggu x dpt email langsung..udah ler i dont have any details pasal sim card bb ni..neither phone number  nor account number...so terpaksa la gune khidmat *118# tuh..finally i decided to go to celcom center n resolved la menda ni...skali akak yg lagi expert dari akak yg jage counter bb tu ckp la actually the bill is not sent via email kite but kena check thru web celcom tuh...pertama, saya akui yg saya ni agak bodoh coz x terfikir pon sal ni & percaya bulat2 kate akak yg jage konter bb tuh..kedua, akak yg jage konter bb tuh mmg tidak layak keje kat situ..sile cari orang len yang lagi tahu pasal bab2 camni...


ok..sesi luahan prasaan sudah selesai w/pon awal2 tadi saya kate tak der story nak diceritakan..hehehee...ye la daripada pendam perasaan geram lam hati, baik tulis lam belog ni..

chau~~~

02 February 2011

caramel cake

sudah lama entry ni beratur tuk dipostkan..finally kluar jugak akhirnya..
ceritanya pasal caramel cake..


Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah:




2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas 
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1.
Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi. 
3. pukul bahan (C) (pukul kuning telur+air+minyak sampai putih. then masuk gula n pukul sampai kembang. pahtu masuk tepung+baking powder)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...(merigue or soft peak)
5. campurkan adunan (D)ke dalam (c) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n ltak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling (waterbath) - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

memandangkan saya ni kureng rajin sket tuk menaip bahan2 nye, maka copy paste jer from blog adik saya and the main source is from here.

ni gambar tuk cara ke 6..lepas campur bahan C + D, bahagi into 2 parts and choose warna yang diinginkan. yang ni saya pilih warna red rose and hiju epal. susunan layer cake ni depends nak wat cam ner. saya buat layer by layer, selang seli kan antara kaler merah & ijau tuh..

ni hasilnya...prepare to be baked.

sebelum dibakar, klu nak cantikkan, bley buat corak sket kt atas tuh..

finally, inilah hasilnya selepas 1 hour dibakar..base on susunan warna ijau & merah tadi, the result is like this lah..
those pics kat atas tuh adalah first time saya try buat cake ni bersama akak & adik saya..yg pics kat bawah plak first time saya buat sorang2..adik tu tlg la sket2..hehehe...warna on lapisan cake agak pucat tapi tetap sedap...


foot note: actually saya nak bagi kek ni to someone, tetapi malangnya, rupe kek ni x menjadi la plak..malu i kena reject nnt kang..so finally bagi family makan jer..rupe tak ade, tapi rase ade..hehehehee

arini pasal caramel cake..esok2 cake len plak yer...selamat mencuba~~~