25 January 2011

saya dan ia...

oouh.sudah lame berhabuk belog ku ini..

arini saya nak share something sket..bukan pasal fasha-jejai yg dah clash tu yer.. tp pasal seekor binatang bin haiwan ni..

dalam banyak-banyak binatang lam dunia ni, saya paling takut geli pada katak..owh..teramat la geli..disebabkan feature luaran ia yang menggerutu..yakss..nak tgk pon geli tau, terasa mcm ia bergesel2 kat pipi ni...

al-kisah nya, pada suatu malam tu,tyme mandi...baru jer nak jirus air kat badan ..tetiba jer ternampak ade benda kaler coklat yang menggerutu badannya bergerak-gerak dicelah rak toiletries dalam bilik air. tak nampak clear pon bende tu tp i'm pretty sure yg ianya adalah seekor katak...benci tau..lepas tu saya nekad mandi ala kadar jer asalkan dapat kuar dari shower tu cepat-cepat...aritu kan tetiba jer mata saya ni alert ngan bende-bende cam ni...kalu tak alert, sah-sah la kan makin lame saya bertapa lam shower tuh..esoknya, b4 masuk shower nak mandi, saya intai la dulu..sah!!memang ternyata betol ianya seekor katak..apa lagi, i menjerit kegelian la k..nasib baik ade hero + heroin iaitu my mom pi buang ia jauh2..maka semenjak aritu saya menjadi alert taip2 kali masuk bilik air, saya akan make sure kawasan sekeliling bebas dari ancaman...hehehe...

teringat waktu kecik-kecik dulu, kalu saya ade ternampak species katak minyak yang licin kulitnye + badan kembung & gemuk, saya halau ia supaya pegi jauh. halau guna batu k..men campak2 batu..sometime tu campak punye campak batu tu sampai ia penyek lalu mati..memang mati katak la ia..pernah sekali tu, depan bilik kt umah lame, saya ternampak telur-telur katak dalam lopak air..saya pon tanpa berfikir panjang & berfikiran kebudak-budakan lagi time tuh terus pegi musnahkan telur-telur tu..motif???..dah tak ingat la..tp perbuatan tu sangat kejam..lepas tu, saya rase menyesal dan terpikir cam ner kalu ibu katak tu datang cari nnt??..hehehee

time kat  asrama sekolah dulu pon ade jugak kisah ngan haiwan ini..selalu nya ia bertapa lam bilik air dan toilet..besar-besar k saiz die..tp tak sebesar katak nora danish la crite putera katak tuh..so setiap kali masuk shower or toilet, saya usyar lu, line clear ke tak..klu ade katak, for sure saya tak akan masuk..geli~~~tu kisah lam toilet..memandangkan saya duk blok asrama yg lame yg ade ground floor jer..binatang ni pon sesuka hati jer nak check in and check out dari bilik..since my bed & locker ni bersebelahan pintu, of corse la kalu ia masuk into my room, bawah katil saya akan jadi tempat persinggahan & petapaan nya kan..so setiap kali nak buka pintu bilik, saya akan intai dulu kut tingkap or bukak pintu slow-slow,kot-kot la kan ia sudah berada depan pintu nak tunggu lompat masuk jer...tiap kali nak pakai kasut pon same, kena check lu sama ada ia ade ke tak..kasut tu bese nye saya letak kt rak paling atas tau..satu lagi, tiap-tiap pagi lepas light on, b4 turun dari katil saya intai dulu bawah katil tu whether ade katak atau tidak..hehehe...dak2 qber kalu terbaca entry ni mesti tahu sal katak lam bilik air tu kan....cume princes iena jer yang sangat suke katak..heheheee

okies..setakat tu jer kisah pasal binatang itu..x perlu crite lebih2 wlaupon dah tertaip until 3 paragraphs..

arini dah start ujan semula selepas hampir 2 minggu cuaca redup +panas...angin sangat sepoi-sepoi bahasa kencang...tak der sampai atap terbang.since my house ni tepi sawah & no shield pape..so angin laut ni direct la kan to my house...

18 January 2011

besday abah

last thursday was my abah's 57th birthday...no celebration ape2..saya just buat choc moist cake jer.konon besday kek la ni..suprise la katekan.tp sy sendri yg potong kek tuh..kerana........saya x sanggup bg kek tuh kt my abah bcoz  kek tu ade rase tp rupe die hancusssssss...bayangkan~~ ok sila bayangkan sekarang k...tyme nk transfer cake yg dh siap dikukus tu from loyang to papan cake la, ntah cmner tersalah adunan or terlebih kukus or pape jer la, tetiba cake tu terbelah dua. sbelah dah elok kluar tp sbelah lg still melekat lam loyang tu. maka dipaksa la keluar yg sbelah lgi tuh..so finally kek tu x berape nk cantik la kan, top part of cake tu tak flat, menggerutu semacam jer....bile letak choc topping all over the cake, ingtkan bley la cover part2 yg hancuss tuh, tp tetap same jer condition die...

actually my parents dah muak mkn choc moist cake ni include me..tp saya ni sesaje nak menggatal nk ber'bakery' aritu, di usyar nye kat dapur bahan2 buat cake..telur tinggal sebijik, susu cair half tin jer, tepung tinggal 1/4 jer & a pack of chocolate flour...maka cake yang paling sesuai dan berpadanan dengan bahan2 yg ada ialah choc moist cake..

half cake tu saya hantar sket to my untie..yg half lagi tu tuk makan kat umah ni...arini baru hbs kek tu..finally..

bley la wat kek len plak pasni..hehehe..jiayok!!!

15 January 2011

budak tembam..

semenjak jadi penganggur ni, maka bermacam2 keje di lakukan kt umah ni..antaranya jadi baby sitter ..si budak yg sy jage tuh umor die 2 months + +..name penuh mohd akif taufiq or taufiq..taufiq seorang budak yg tembam..esp kt pipi tu..mmg pipi die menjadi mangsa cubitan & ciuman saya la.cubit sampai pipi die merah..wakakakakakakaka...berkat BF & FM , berat die 5kg lebey lam mase 2 bulan ni...


ni muke cam nak nangis je..

oouh...pipi taufiq tembam..mcm chipmunk plak..

cubaan tuk buat die tersenyum..hampir berjaya..

finally, die gelak..haha..bile gelak, mulut luas terbuka tapi mata plak yg sepet...
baru-baru taufiq kena monthly inject..biasa nya baby akan demam after kena inject termasuk la si taufiq...mula-mula start selsema now skang ni batuk plak. siap berkahak lagi..mmg kesian la jugak..klu nangis memang hampir x kuar suara coz kahak tu la..hopefully taufiq cepat2 la baik demam tu yer..

07 January 2011

hujan lagi...

ujan turun x behenti-henti..
arini dah masuk ari ke-2.
area depan umah dah naik air.
tggu lagi 2-3 ari, kalu ujan x bhenti jugak
banjir la nampak nye..huhu

TAPI

tu la yang best..
bley main air...
mandi hujan pon best...

04 January 2011

selamat tahun baru (2011)

Selamat Tahun Baru!!!!!!!!! Welcome- Two -Thousand -Eleven...

dah basi dah pon..heheehee...terlupe plak nk ucapkan kat smua org happy new year.hopefully azam last year sudah tercapai..so skang ni, sempena tahun baru, mulakan dengan azam & tekad yg baru...

kan dah masuk 2011..tarikh 1.1.11 pon cantik kan...2 org kawan saya pon dah selamat bertunang pada hari tersebut. nnt pada 11.1.11 plak, insyaAllah, sepupu saya bakal melahirkan baby thru operation. semoga semua nya selamat la yer....

dah lewat mlm pon stil x tido..nk wat cmner kan, esok sy x bersekolah. hehehee...mlm ni mlm terakhir sy bersama bb a.k.a broadband ...lpls ni x der dh bb..akak sy nk blk s.alam..so dah x ley pau bb die.ingt nk pasang streamyx kt umah ni, my mom pon dh bg permission.tp ade bnyk la pros & cons mende alah ni. for sure adek2 saya akan mangadap tenet 24/7 nnt. dah ler dieorg nak amik exam tahun ni. sorang UPSR, sorang lagi PMR..huhuuhuuu....x pon gune jer smule bb celcom saya yg lame dulu, waktu2 tyme intern tuh...saya konker sorang2 ler..hahahahahaaa

haissssshh..lepas ni jadi manusia zaman batu skejap coz tenet x der..nk pi cc pon malas..hehehe..

gudnyte everyone~~~

03 January 2011

kisah penganggur: Part 3-bowling lagi!!!!!!!!!

Hari ini sekolah dah start. haishhhhhh...x der ape yg perlu nk dirisaukan kerana saya sudah tidak bersekolah. sudah hampir 5 tahun saya meninggalkan alam persekolahan & sudah hampir sebulan habis belajar di universiti.

semalam adalah hari terakhir budak2 a.k.a adik2 & sepupu2 saya cuti sekolah. memandangkan smue org free jer ptg tu & x der keje pape nak dibuat. klu ujan sodap la jugak nk membuta + proses hibernisasi + menggemukkan badan. tapi adik saya sowang ni yg baru jer habis spm tetiba ajak pi men bowling kat TER. kiteorg adek bradek ni dah sonok la.dah lame tak main. skill pon dah tumpul..haha..parents pon dah bagi permission.lagi la excited. so bertolak lepas asar. tak der la jauh sngt TER ngan umah saya ni, lam 3 km jer. agaknye la....

so sampai jer sane tak bley men lagi coz lane smue penuh. sambil2 tunggu yg mane2 lane kosong, saya & yg len2 pi la kat swimming pool. hantar + monitor 2 org kanak-kanak yg belum baligh mandi manda lam pool tuh. sambil2 tu cuci mata skejap.hehehe

stengah jam kemudian, lane dah ditempah so bley la men bowling. main satu game jer and satu lane jer. bayangkan 8 org pemain in one lane. of corse la nak tunggu turn sorang2 tu lame kan. pasrah jer la kan..yg kelakar nyer kan, my lil sis nadhirah. kire first time la men bowling nih.. entah cam ner mase nk lempar bola 7 pauns tu, tetiba jer bola tu tergolek kat blakang..hahahaa...kena gelak la..tp benda cam ni normal la kan tuk first timer.lgpon budak lagi, darjah 5..hehe

as usual, saya ni tak der la terror sngt men bowling ni, stakat dpt no 2 tu bley la..hahaha..ni nak menganyam ketupat sebentar..mase kiteorg tgh men tuh, ade la manusia2 ni, satu couple + kawan dieorg sorang ni duk men kat lane sbelah. saya x der la peduli sngt dieorg tuh. tp agak anoyying la pada mate saya nih. si pompuan yg couple tuh, tahu la kan control ayu, so tiap kali lepas campak bola tuh, die mesti mengadu kat si pakwe nye tuh kate jari die sakit sambil gosok2 jari die tuh. klu sekali x per, ni bnyk kali tau. bukan tanda2 jeles di sini, x de makne nye k. kamon la babe,klu tahu jari tuh lembut + sng nk patah, wat pe pi men bowling..x pyh susah2 lempar bola, baik duk umah,rendam jer tangan tu lam susu kambing..hahahaaa...tu pasal si pompuan tu, ni pasal si pakwenye plak..tau la kan badan ko besar, nk tunjuk terror men bowling. pastu dihayun nyer bola tu tinggi2.saya yg duk sebelah ni naik seram jadinye. mau x nyer tetiba bola tu terlepas mase tuh, for sure x pasal2 terkena kepala kiteorg kt sebelah ni...tp nasib bek x jadi camtu...hahaha...x pasal2 terlebih caring emo sal mende ni.saya sorang jer kot yg prasan mende ni, org len tu sy x tau la..
ok, ketupat sudah siap dianyam.........

pape pon..men bowling dah jadi macam event wajib lam family selain bbq. memang best. ley gelak same2. puas hati la kan. lagi ramai org lagi meriah. so kena tunggu cuti skolah or raya la kan baru smue family members ade.

btw, congrates to my friends: azah (qber) &miou (utp) kerana sudah selamat bertunang pada hari pertama di tahun baru...

owh..entry kali ni masih lagi tiada gambar kerana saya ni pemalas..hahahahahahaa

okiey, got to go...bubye...