25 December 2010

kisah penganggur: Part 2

tiba2 jer kan nk buat part 2 tentang kisah hidupku sebagai penganggur ni..hehe..

selama 2 minggu duk kt umah ni, saya tidak lah goyang kaki sahaja.makan tido.makan tido. No! No!No!..
ari ahad-rabu: siang hari saya tolong parents buat sate + kemas umah. lewat ptg or mlm nyer tuh baru rehat sket2 + layan tenet n tv.
khamis -sabtu: skang ni gilir2 ngan my sis pi niaga kt pasar mlm or pasar tani. tp mostly saya duk umah la, kemas2 umah or buat pape yg patut..

kekadang tu kalu terlebih rajen saya n my sis ni, anah pon buat la kek. ni la chance tuk saya belajar buat kek, memandangkan die ni bekas kuli pelajar dalam bidang seni kulinari. nex week die dah nak chau dari umah, sambung master plak. 

haaa..akak2 saya 2 org tuh dh smbung master. saya cam ner plak?...seyesly sminggu lepas hati saya ni tgh gundah gulana + keliru + dilema lah..memang serabut. just nk decide nak sambung master or keje jer dulu. kawan saya ade la bg pandangan pasal master ni, n memang betol katenye, x rugi smbung master awal2 ni, tuk mase depan jugak kan. in the same time, saya dah tanye lecturer and he proposed suh sambung jer tajuk fyp tuh. tp x minat la..nk wat cam ner, udah mende tu susah nk handle, so jgn cari pasal plak. nnt plannye nk habiskan master lam stahun stengah, tp habis 2-3 tahun plak.hahahahahaaaa

arghhhh... klu jadi la nk smbung master ni, january intake la nmpaknye. finally, a decision has been made..insyallah, klu ade rezki, saya akan sambung master jer. tp bukan sekarang k. not january intake lah. maybe july or nex2 year ke. sape tahu kan. bile hati ni dh betol2 terbuka & bersedia nk smbung blaja lagi kat u. 

so, saya skang ni masih lagi dalam proses mencari kerja. dh ler x ley keje ngan pet. maka kena cari keje len la. usya jer lu mane2 keje yg best. x der hntar resume lg (boh-doh btol kan saya ni, org len dh bnyk hntr resume nk keje, siap interview lg, tp sy ni duk rilex jer). bukan memilih tp saya nk make sure yg saya ni dh btol2 bersedia nk bekerja baru saya apply kerja kt company mane2. 

bley tak x mo keje tp duet nk masuk jer..hehehe...nk jadi surirumah sepenuh mase..pemikiran boh-doh sekali lagi. buat pe buang mase 4 tahun study engineering klu x keje kan. hahahaha...


lagi beberapa hari nk masuk tahun baru. maka dgn ini azam tahun baru saya ialah mencari kerja yg sesuai + best...harharhar...

19 December 2010

pasrah..

Menjadi pelajar tajaan Pet tidak bermakna saya akan bekerja & berkhidmat dgn organization tersebut. Selalu kalau sedara-mara or sape2 la tye saya belajar kt ner.dijawabnye kt utp under Pet, for sure dieorg akan membalas," senang la kamu nnt, lps blaja dpt keje trus ngan Pet". huhu..dan saya pula menjawab:" insyaAllah, atas rezki la. xsemestinye dpt keje sane"....

Interview with Pet mase bln puasa haritu..dah la dgn demam + selsema + batuk, keyakinan diri pon merundum jatuh. Tawakkal jer mase tgh interview tuh. rasa mcm nk nangis jer. dah ler interviewer tu tgk semacam jer. Terasa diri ini sngt2 la x layak tuk keje ngan Pet. terasa sngt2 down & sedih. Lps tu, sy mengadu nasib pada sedara sy iaitu dua pupu yg bekerja di ABF. Msg thru phone jer. Nk call segan coz bz orangnyer.

Sebermula dr tarikh interview tu, maka penantian pon bermula jgk la. kate nye after final exam the result will be announced. Maka, pada 15 dec kira-kira 4 hari lps, kiteorg yg dah di interview nih bley la call wakil Pet tuk bertye pasal result. Jawapan drp dieorg hanya dua, either : You are recommended OR You are not recommended. 

Saya tersangat la cuak tuk call bertye kan result tu coz sy x tau sama ada bley trime ke tidak. Kekadang hati ni fikir mmg nk keje ngan Pet coz kan skang ni susah dpt keje, if dpt Pet tu mmg syukur sgt2. X pyh cari keje len. parents pon cm berharap jer kan. lg satu, name Pet ni sngt gah. sngt branded. hehe..

Tetapi on the other side, saya akan terikat selama 10 tahun n unfortunately  cant break the contract. i would not know what will happen within 10 thun ni. Pernah terfikir kalau la terjadi sesuatu yg memaksa sy berhenti keje or ape ke, mmg akan agak susah tuk wat decision tuh. 

So, saya dh decide yg terbaik tuk diri saya and dah set dlm mind supaya bersyukur jer ngan ape keputusan nye nnt. 

Alhamdullillah, jumaat aritu sy dh call & syukur ngan keputusannya. sy pasrah & akur jer. not recommended bekerja di situ bermakna ia membuka peluang tuk sy bekerja di tempat len. len org len rezki . maybe rezki sy tidak di situ. semoga Allah membuka pintu rezki sy di tempat len. amin~~

kpd kawan2 yg recommended tuh, tahniah diucapkan..

job hunting now. 

16 December 2010

kisah penganggur: Part 1

salam semua...

sudah bape hari sy x update blog ni. yg previous entry pon was just  quick update jer. kini hidup sy sebagai seorang penganggur.

activities di rumah.. goyang kaki kemas2 umah, sidai baju, basuh pinggan, masak belom lagi coz besenye my mum yg msak.. tunggu org masuk meminang. my parents ni buat bisness yg mnjadi sumber pndapatan keluarga, sy sebagai seorang lepasan 'u' yg menganggur & x keje lagi , maka dgn ini sy serta merta tnpa perlu intvw or apply surat ke, terus masuk  keje ngan parents.haaa..bisness ape??.x dpt gaji tp bley mkn & tmpat tinggal free. 

semalam 15 dec, sepatutnye sy dh bley call Pet tye sal result interview. either sy ni recommended or not di employed by Pet. seperti kate rafi, dua2 ade pros & cons. sy akui perkara tersebut. nnt la, bila ade kekuatan br call.huhu..

few peristiwa berlaku sejak sy berada di rumah ni..for my lil sis imah, this is for ur info ye.tau u nk exam kan...

first, ari ahad baru2 ni. my lil bro, najmi, the cyclist tuh axcident mase jalani latihan. donno the details tp die 'tercium' jlan raya. habis rim tayar depan beskal bengkok. luka sket2 kt tangan & kaki. minor injuries jer. not too serious. skang ni masih lagi bercuti from training & automatically kena tolong my parents la..haha

second: on the same day, dpt berita from my untie kt subang tuh, katenye my oldest sis telah dimasukkan ke hospital due to diarrhea. alhamdullillah, makin pulih..

third: my abah kan ade darah tinggi.on the same day, bekalan ubat hbis + brite sal my sis tu. so his blood pressure melambung2 nek. jadinye, my abah pon start pening & rehat jer sepanjang hari. malam nyer tuh, dah x than pi hospital check & kul 2 pagi cmtu baru balik umah. hopefully, he will get well soon..same2 doakan yer..

forth: malam kelmarin sy belajar buat kek caremel.nnt new update yer..:)

fifth: ular masuk lam umah.kejadian berlaku tyme magrib semalam. saksi yg menemui ular tersebut ialah tuan blog ini.hihihi...perkara pertama yg sy buat ialah menjerit..panik..finally, dgn bntuan pak cik sy & konco2 nyer, binatang tersebut telah ditamatkan riwayat nya. 
klu mimpi ular membawa maksud ade org nk dtg meminang, tp klu dh terjumpe ular dpan mata, petanda ye ape plak?? itu membawa mksud bahaya di depan mata, just get urself away from danger..hahaha..

entry kali ini juga tidak bergmbar. agak borink kan. hehe..xpe2, nex entry for sure x bape nk borink + ade gmbr. insyaAllah..

ok, bye~~~

13 December 2010

balik kg

alhamdullillah..pagi smlm saya sudah selamat tiba di kampung. kul 6 pagi bas dh smpai mbkt. trus called my parents suh dtg amik. sampai jer umah,solat subuh n trus sambung tido until tengahari.

malam nyer tu sebelum bertolak..

odiey n rafi yg tolong hntr kt taman maju.thnks a lot to u olls. snggup tunggu saya until bas smpai. bas sepatutnyer smpai around 8 pm but lewat stengah jam.dah ler saya sorang jer yg nek bas ke trg.mmg agak cuak. duk pk mcm2 ..ingt kena tinggal bas la..ingt bas x der la.hahaha..upenyer tu hanyalah perasaan jer...dah la kounter bas tu tutup.x dr org jage.x der tmpat nk bertanya la ...

tp pape pon, perjalanan selamat wlaupon saya rase bas tu dipandu dgn laju.

ok, bubye~~

05 December 2010

riang ria bersama mereka

on 3 dec 2010.

sbelah pagi tu dh setel sal dissertation report.just waiting tuk di hardbound kan jer.lega sedikit.

pada sebelah ptg tu, ade briefing pasal graduation on 2011.skejap jer pon. alang2 briefing tu kat CH n sbelah ngan irc, so saya n kawan2 pon bergmbar tuk kali terakhir. lam pix ni noor xder coz die ade komitment ngan volley. tp x pe noor, u tetap di hati kami.hehe

layan jer pix kat bawah ni yer...

ni dalam ch. sngt mngantuk. motip saya letak gmbr ni???heehehe..
sbb sy ialah tuan punyer ini belog. so, of corse la ade gmbr saya.

dalam irc plak
.mcm dalam tin sardin plak kan.

di antara buku2. suke pix ni.


between ch & irc.

sesudah tu, pi smyng asar kt masjid. ade perkara memalukan telah berlaku. nk tau ape? x pyh la ek..

ni mereka bertiga.klu saya ade dlm gmbr ni jgk, konpem saya yg terendah.haha

perut sngt lapa. td brunch (b.fast + lunch) ngan sebungkus nasi lemak jer.mane tahan perut den.mmg ler lapo jadinyer~~
pastu ape lg, kami pon berangkat la ke batu gajah.dinner @pizza hut.tersngt lapar k.order la pizza with 6 layers of cheese tu + creamy cabonara spagetty + meatball n ape ntah lagi. kekenyangan smpai x hbis mknn. akhirnya, tapau jer yg lebih tu..

ini mereka. 


dan ini pula kami.

smpai utp tyme magrib, singgah masjid tuk solat then trus pi lecture hall tuk engagement session with Mr Pet. story pasal engagement ni akan diceritakan in next n3 yer..

ok, itu kejadian 3 hari lepas. habiskan mase ngan kawan2 coz my bf bz keje..hehe
insyaallah, lam mase 2 ari lg report hardbound akan siap. pastu setelkan clearance n other things tu smue.
barang yg nk dipostkan pon dh siap packing. tggu nk kena post jer esok.

ok, bye..nk lyan running man kejap.. 

04 December 2010

kenangan bersama rakan2

mostly gmbar2 ni diambil tyme event2 tertentu bersame rakan2 sekelas..start from 1st year until la final year nih..layan jer ek.kirenye macam review smule kenangan bersame rakan2 yer..

ni gambar sebahagian drpd girls meci kt jj ipow. kuar tgk wayang midnite.
selepas hbis exam tyme 1st year. xder plan pon nk kuar ramai2, tp terserempak plak.

selain berhibur tgk wayang, saya pon skali skala ade la jugak join sukan..mostly intervillage r. yg sy pernah join hoki n bola jaring.

ni pertandingan hoki intervillage.kami mewakili village 3. klu x slp, kiteorg jd johan.hehe.

ni mase 2nd year 1st sem. kt kelas pcs. kami:ruby, noor, odiey, rafi & pae adalah junior. yg len tu smue nyer senior.

ni mase sambutan hari raya for mechi department. merangkap majlis penyampaian sijil for DL students.

mase ni dh x ingt bile either 1st year or 2nd year.lps habis kelas kt pocket C, kiteorg bergmbar kejap.
lam pix ni: noor, fae, rafi, aliya & dila..yg ambik gmbr ni tuan empunyer blog la.

ni 1st tyme bergedix lam irc. kamera noor bnyk berjasa.

x lupe juge setahun mase dihabiskan dgn robocon.

ni gmbr2 dak2 pompuan in technical. during robocon family day.

sngt seronok join robocon ni.dpt kenal rmai junior n senior. berpeluang rasai pengalaman bekerja lam workshop @ lab robocon. men2 ngan rivet + saw machine n so on. berbaloi jugak sbb team kami menang 3rd place in robocon competition. tp bile dh blk intern, dh x join coz komitment tuk fyp plak. heheheeee
* sweet memory plak, melalui robocon tu la saya kenal si dia..hehehe


ni mase dinner batch Jan '06 last semester.

event terbaru semester akhir bersama rakan2 meci ialah ifter kt shabu2. tp x der pix plak. pastu smbutan hari raya korban di pavilion utp. kiteorg x blk raya coz mase tu tgh exam week.


gmbar kt bwh ni mase kiteorg dh hbis exam. last paper for this semester n the whole life..hahaha

part of polymer class members.

muke2 ceria sbb exam sudah hbis~~

well, itu ialah antara kenangan bersama rakan2. bnyk lg kot yg ade. malas la plak nk story. hehe..
hopefully after dh hbis blaja ni kite smue still kontek to each other ye kawan2.

01 December 2010

soo sleepy..

mengantuk..tp x nak tido lagi..knp yer???

sebab time mcm ni la tenet laju giler...hehehehehe..korbankan mase tido tuk surf tenet?? adakah berbaloi??

time cmni la senang jer nak surf tenet.bukak fb, blogwalking n bukak blog gossip.x payah nk refresh bnyk2 kali.time ni kot2 org dh rmai tdo,x pon dh ramai cau balik umah coz dh hbis exam.

td pegi tgk wayang crite kartun rapunzel tuh..mmg best.last wekend pi dating pon tgk wayang jugak.crite unstoppable.mmg best jugak.sngt suspen crite tuh..i like both..

tadi b4 pi tgk wayang, pi usyar barang2 hantaran pertunangan sat..tettt...sapa nk bertunang nih??
bukan tuan empunya blog ni yer kawan2..saya just follow my hosmate cari brg tuk buat hntran jer.her sister gonna to engage lam mase terdekat nih.

wokeh..dissertation report belum siap di edit lagi..so ape lagi, edit cepat2 n tdo...

sekian..